ОС- Кюстендил отхвърли инвестиция от Булгартабак Холдинг
ОС- Кюстендил отхвърли инвестиция от Булгартабак Холдинг / Дарик- Кюстендил, архив

Общински съвет- Кюстендил отхвърли инвестиционното предложение на "Булгартабак Холдинг" да наеме 22 търговски обекта, до 6 кв.м., за продажба на цигари, пакетирани храни и печатни издания. В условията за търга бе записано, че обектите се отдават под наем за 10 години, а сумата се плаща предварително.

Олег Смолички обяви, че групата съветници на БСП няма да подкрепи предложението. "Печелим еднократно 247 000 лв., но за 10 години блокираме най- хубавите и апетитни места в града. Условията са монополни и задушават местния бизнес. Учудвам се г- н кмете, Кюстендил бе първия град без тютюнев дим, а сега предлагате продажба на цигари на апетитни места", заяви Олег Смолички.

Младен Ризов от РЗС предложи в условията за отдаване под наем да се включи още едно- спечелилия търга да отпуска по 1000 лв. месечно на всеки един от 22- те спортни клуба в общината. Колегата му от "Инициатива за Кюстендил- Осогово" Ангел Джонев депозита за участие в търга да бъде увеличен от 20 000 на 22 000 лв., като срока на договора да бъде намален от 10- 5 години.

Мнозинството съветници отхвърлиха допълнителните предложения.

Кметът Петър Паунов заяви, че няма място за спекулации по темата. "Има официално инвестиционно предложение и ние запознаваме Общинския съвет, вие решавате за условията. Ние сме съгласни да се дават и по 1 000 лв. на детска градина, но дали инвеститора ще има тези възможности. Който и да спечели бъдещите павилиони ще бъдат гледани на експертен съвет. 250 000 лв. са си 250 000 лв. Има пазар- вие решавате", коментира кметът Паунов.

17 съветници гласуваха "За", 9 бяха "Против", а 5- ма се въздържаха. За приемането на докладната бяха необходими 19 гласа.