Описват защитените видове в резерватите Църна река,Габра и Острица
Описват защитените видове в резерватите Църна река,Габра и Острица / Дима Кирилова,Дарик радио

План за управление на резерват "Църна река" и актуализиране на плановете за управление на резерватите "Габра" и "Острица" са  основни цели на проект "Изпълнение на дейности за устойчиво управление на резерват "Църна река", поддържан резерват "Габра" и поддържан резерват "Острица". Проектът се изпълнява от РИОСВ Перник и е на стойност 265 918 лв.Финансирането е по ОП "Околна среда".

Предстои инвентаризация и оценяване на абиотичните фактори, поставяне на информационно-указатели табели, създаване на база данни за защитените видове и техните местообитания.

"Резерват Острица е уникален ботанически резерват с 46 дървесни и храстови вида, 23 вида са защитени в Червената книга на България. Единствено тук има  изключително красивото урумово лале. 97%  от Църна река е залесена с бук, има  единични бройки сибирска хвойна, бял бор. На територията на резервата има и защитени птици- малък креслив орел,усояд,забулена сова,мишелов. В Габра типичен е черният бор, много красиви огромни дървета, които достигат до 35 м. Резерватите не са достъпни за туристи, там може да се ходи с научни цели или се дава специално разрешение за групи ученици, лоши са и пътищата до там", заяви експертът от РИОСВ Перник Диана Ванкова.