Община Сапарева баня с финансово-оздравителен план, задълженията са 3,5 млн. лв.
Община Сапарева баня с финансово-оздравителен план, задълженията са 3,5 млн. лв. / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Финансово- оздравителният план за община Сапарева баня ще бъде обсъден на 29 август. Подготвени са редица мерки за стабилизиране на финансовото състояние на общината, след като попадна в негативен списък на Министерство на финансите.

„Необходимите средства за погасяване на просрочените задължения са в размер на 3,5 млн. лв. Общината няма възможност да задели ресурсите от бюджета си за тази година, поради което ще направи искане към МФ за предоставяне на нов временен безлихвен заем до края на 2016 г., средствата от който ще използва за погасяване на просрочените задължения към доставчици, както и финансови корекции към ДФ Земеделие", се казва в програмата публикувана на сайта на община Сапарева баня.

В документа се посочва още, че община Сапарева баня възнамерява да увеличи с 10% показателя данъчни приходи на глава от населението в следващите 3 години. За целта ще прилага мерки основно за подобряване на събираемостта на данъците. „Що се отнася до размера на данъците също има потенциал за увеличаване на приходите, тъй като ставките по данъците към момента са под законовоопределените максимални граници", се посочва в оздравителната програма.

Предвижда се оптимизация на числеността на персонала с около 10% във всички дейности в общинския бюджет. Общината си поставя за цел да съкрати разходите за издръжка с 50 000 лв. годишно и да сведе размера им до 1,7 млн. лв. през 2019 г.