Община Дупница ще  създаде предприятие за БКС
Община Дупница ще създаде предприятие за БКС / Дарик радио,архив

Община Дупница все по-активно работи за създаване на предприятие за БКС, заяви зам.кмета Олга Китанова. Тя беше на работно посещение в Германия, за обмяна на опит и срещи за управление на отпадъците, опазване на околната среда и др.
Изложението в Германия се провежда на всеки две години и е най-голямото за екология, опазване на околна среда, управление на водни ресурси. Олга Китанова обясни, че е успяла да обмени опит с представители на още 24 общини, които работят чрез свои БКС-та, а някои от тях имат и изградени депа за битови отпадъци.
Зам. кметът съобщи, че община Дупница работи по -активно за създаване на БКС в общината.
„Направили сме предварителни разчети и план-сметка за следващата година за разширяване на предприятието по озеленяване. Ще бъдат включени дейности по сметосъбиране, поддръжка на площади и улици чрез метене, поддръжката на уличното осветление също ще влезе в тази дейност, строителите, които извършват по-дребните ремонти ще бъдат преназначени към предприятието, а на по-късен етап към него ще премине и дейността към снегопочистването" обясни Китанова. Във времето това най-вероятно ще се случи в началото на следващата година. Необходим е финансов ресурс, както и провеждане на обществени поръчки за закупуване на техниката, която ще бъде втора употреба, най-вероятно на лизинг допълни Китанова. Самото предприятие ще трябва да получи от РИОСВ необходимите разрешителни за извършване на тази дейност. „Работи се комплексно по всички задачи" заяви зам.кмета. Китанова съобщи, че в обхвата на предприятието ще бъде и управлението на общинското депо, договора с фирмата, която сега отговаря за него изтича есента на тази година. Договорът с фирмата по сметосъбиране и сметочистване пък изтича през следващата година. Предвижда се в предприятието да работят 120 човека, което означава, че ще бъдат наети поне още 80 човека. Ползата от създаването на такова предприятие ще бъде по сериозния контрол заяви Китанова.