Община Дупница прави предприятие за чистота. Вдига такса смет, заради липсата на депо
Община Дупница прави предприятие за чистота. Вдига такса смет, заради липсата на депо / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

За да започне община Дупница сама да извършва дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване е необходимо да инвестира 650 000 лв. в купуване на техника и нови съдове, както и да откупи старите съдове, които са на фирмата, която в момента извършва тази дейност. Изчислено е, че техниката ще струва 350 000 лв. и ще се изплаща в рамките на 3 години. Около 300 000 лв. са необходими за откупуването на старите и купуването на нови съдове за смет.
Увеличението на такса смет в община Дупница не се прави, заради купуването на техника за извършване на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, което от средата на следващата година ще се извършва от община Дупница, предлаганото увеличение е заради отчисленията към РИОСВ, заради липсата на депо. Задълженията само за настоящата година са в размер на 1 200 000 лв., обясни зам.- кметът по икономическите дейности Олга Китанова. Според нея увеличението е в поносими граници.
С колко ще бъде увеличението на такса смет, от администрацията са изчислили, че за едно жилище от 80 кв.м. например, увеличението е до 2 лв. в селата, а за града в зависимост от категорията, увеличението е между 6 и 11 лв., като досега такса смет е била за 1 -ва категория 57 лв., за втора 34 лв. за трета категория 27 лв.
За тази година, до края на ноември приходите от такса битови отпадъци са в размер на 1 604 000 лв., за сравнение предходната година сумата е 1 603 000 лв.