Нови условия за близо 2 500 фирми регистрирани по Закона за ДДС
Нови условия за близо 2 500 фирми регистрирани по Закона за ДДС / Дарик- Кюстендил, архив

2 484 фирми са регистрирани в офис Кюстендил, при ТД на НАП- София по Закона за ДДС, към  края на 2011 г. Промяна в Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/  в сила от 1 януари 2012 г. задължава фирмите, когато покупките или продажбите на дружеството за месеца са повече от пет да изпращат ежемесечните справки декларации по ДДС само по интернет.

За да не  създадат затруднения на бизнеса от приходната агенция предвиждат гратисен период от един месец за въвеждане на новото изискване. Това  означава, че правилото ще важи за ДДС - декларациите за месец януари на 2012г., които следва да се подадат до 14- ти февруари.

За ползвате тази електронна услуга на НАП е необходимо да разполагате с електронен подпис. Ако не разполагане с такъв, може да упълномощите друго дружество, което притежава електронен сертификат да подава декларации от тяхно име чрез интернет. По данни на приходната администрация инвестицията в електронен подпис е под 50 лв., в замяна  пестите време и допълнителни разходи, коментира говорителят на ТД на НАП- Кюстендил Лилия Иванова.