На съд за откраднати кипариси от детска площадка в с. Пиперков Чифлик
На съд за откраднати кипариси от детска площадка в с. Пиперков Чифлик / Дарик радио,архив

Районната прокуратура в Кюстендил изправя пред съда А.Е.С. и Г.В.В. за извършена от тях кражба на декоративни кипарисови храсти.

През 2015 г. Община Кюстендил изградила в с. Пиперков Чифлик детска площадка, на която били засадени 150 декоративни кипарисови храсти от рода „Източна туя". Това стана възможно със средства по проект „Чиста околна среда".

Обвиняемият В. решил да набави имотна облага за себе си като открадне растенията и ги продаде, за което предварително намерил потенциален купувач. За свой съучастник обвиняемият привлякъл С., с когото заминали с лек автомобил за с. Пиперков Чифлик, където с ръце извадили 31 брой храсти. Декоративните дръвчета били натоварени в колата и закарани на вилата на техния нов собственик в местността „Саманли баир" в гр. Кюстендил, който заплатил на крадците 140 лв.

След успешната първа сделка двамата мъже отново се върнали в селото, където извадили следващите 22 броя кипариси. Докато обаче товарили храстчетата в автомобила забелязали, че незаконното им деяние се наблюдава от мъж на съседна улица. Уплашени от последиците за стореното, крадците оставили на местопроизшествието двадесет декоративни дръвчета и потеглили към гр. Кюстендил.

В хода на разследването двамата обвиняеми признали вината си. Всичките кипариси, чиято стойност възлиза на 442,55 лв., били върнати на кмета на селото.

Предстои насрочване на делото в Районния съд в Кюстендил.