Министър Бъчварова призова- всички заедно срещу престъпността
Министър Бъчварова призова- всички заедно срещу престъпността / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Всички държавни институции и местната власт да работят заедно за превенция на престъпноста бе акцентът от срещата на министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и ръководството на МВР с ръководствата на Областните дирекции на МВР в 4 области- Кюстендил, Благоевград, Перник и София област, както и с представители на местната власт. Домакин на дискусията бе кметът на Кюстендил Петър Паунов.
"Тръгваме с един нов подход за превенция на престъпността, като ангажираме всички държавни институции. Това изобщо не означава, че ние се отказваме от отговорността на МВР, напротив, тя остава основа и в това да координира усилията на всички останали институции, защото сме убедени, че само така можем да постигнем истински, добри резултати", заяви вицепремиерът Бъчварова. Тя допълни, че целта на тези срещи, не е да се вземат конкретни решения, а да се съберат всички институции, които имат отношение към темата на регионално ниво и да се обсъди концепцията на МВР, че всички трябва да се включат активно в процеса на повишаване на сигурността и превенция на престъпността. "Да видим кои са добрите практики и кои са специфичните проблеми за региона, за да продължим да работим", заключи министърът на вътрешните работи.
Един от задържаните 22 нелегални имигранти от Сирия днес край Банско е болен от туберкулоза и ще бъде изолиран и лекуван, съобщи в Кюстендил главният секретар на МВР Георги Костов. Той каза, че се касае за реализиран канал за нелегално преминаване през границата.
"Тук не говорим за случайни действия, а за плод на оперативен труд. След добра оперативна работа е престъпено към реализация на план за действие. Мястото за задържането не е случайно избрано. Задържаните българи не са от благоевградски регион", коментира Георги Костов.