Министерска проверка на строителството на АМ Струма, от Дупница до Благоевград
Министерска проверка на строителството на АМ Струма, от Дупница до Благоевград / Дарик-Кюстендил,архив

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков ще проверят в понеделник строителните дейности на лот 2 от АМ „Струма", Дупница - Благоевград. Срокът за завършване на обекта е пролетта на 2015 г. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.
Участъкът от Дупница до Благоевград, с дължина 37,48 км, е на територията на областите Кюстендил и Благоевград. Отсечката е от км 322+000 - около 1 км северозападно от с. Блатино и завършва около 400 м след пътен възел „Благоевград" - пресичането с път ІІІ-106. Трасето започва с обход на гр. Дупница, западно от съществуващия път Е-79, пресича р. Джерман южно от Дупница и продължава в ивицата между реката и съществуващата железопътна линия. На обекта е предвидено изграждането на 4 пътни възела: „Дупница-юг" (с път II-62), „Бобошево" (с път III-104), „Кочериново" и „Благоевград" (с път III-106). Проектът включва и строителството на два тунела с дължина до 500 м на всеки един от тях. Те са на територията на област Кюстендил. Ще бъдат изградени шумозащитни прегради в участъците, преминаващи в близост до с. Блатино, с. Усойка, кв. Левски на гр. Кочериново и с. Бело поле, ще се построят селскостопански подлези и надлези и т. н.
Изпълнител на договора за проектиране и строителство е КОНСОРЦИУМ „СТРУМА-ЛОТ 2", в който участват: „Импреза" АД, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство" АД, България и „Пътстрой - 92" АД, България. Стойността на договора е 358 722 000.00 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи ДЗЗД „ОБЕДИНЕНИЕ „СТРУМА-ПП", в което участват „Пътинвестинженеринг" АД и „Пътпроект" ЕООД - гр. София. Договорът им е за 2 949 843.00 лв. с ДДС.