съд темида
съд темида / Дарик, архив
Мярка за неотклонение Задържане под стража“ за 56- годишния Димитър С., понастоящем изтърпяващ наказание в затвора в Бобов дол, постанови Окръжен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Татяна Костадинова. Мярката ще се търпи в затвора в Бобов дол, със статут на обвиняем.
Искането за вземането на най- тежката мярка за неотклонение е във връзка с Европейска заповед за арест от 2016 година.  Мъжът е разследван в Гърция за създаване и включване в престъпна организация,  за трафик на наркотични вещества, под формата на държане и продажба, подбуждане към трафик на такива, внос и транспорт на гръцка територия. Деянията съответстват на престъпления по чл. 242, 321 и 354 от НК на РБългария, за които максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 10 години. Давността на наказателното преследване в Гърция ще изтече през 2035 година.
 
Димитър С. към момента е в затвора в Бобов дол, където изтърпява наказание- лишаване от свобода, след присъда на Окръжен съд- Благоевград от 2015 година. Той е осъден на 4 години и 6 месеца за държане и разпространение на наркотични вещества и за склоняване към трафик на наркотици през ГКПП Илинден.
 
С решение от 12.09.2017 година, Окръжен съд- Кюстендил, допуска за изпълнение Европейската заповед за арест. Определението е обжалвано пред Апелативен съд- София и на 20.12.2017 година делото е прекратено, защото Димитър С. бяга от затворническото общежитие в Самораново, което е към затвора в Бобов дол и се укрива до 30.08.2018 г., когато е задържан от служители на ОД МВР- Пловдив.
 
По делото е приложено писмо от 01.10.2019 г. , от МВР- Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, от което е видно, че исканото лице Димитър С. продължава да се издирва от гръцките власти, във връзка с издадената Европейска заповед за арест.
 
Съдът счита, че престъпленията посочени в ЕЗА са такива и по българския закон, като давността по тях не е изтекла. Съдът намира, че е налице реална опасност лицето да се крие, доколкото от материалите по делото в Софийски апелативен съд се установява, че Димитър С. е избягал от затвора, поради което не се явява в съдебни заседания, заради което предходното производство по изпълнение на ЕЗА е било прекратено, пише в мотивите на съдия Татяна Костадинова.
 
Определението на Окръжен съд- Кюстендил за вземане на мярка „Задържане под стража“ по отношение на Димитър С. може да се обжалва пред САС в 3- дневен срок,информират от Окръжен съд Кюстендил.