Малките общини Трекляно и Невестино са притеснени за издръжката на доброволните отряди
Малките общини Трекляно и Невестино са притеснени за издръжката на доброволните отряди / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Притеснения, относно финансовата поддръжка на доброволните отряди, за действие при бедствия и аварии, изразиха кметът на община Трекляно Радко Петрунов и зам.- кметът на община Невестино Йордан Глогов. Двете най- малки общини в Кюстендилска област нямат средства, с които да осигурят всички необходими курсове и екипировка за доброволците, както и за издръжката на противопожарен автомобил, който им се предлага от Областно управление Пожарна безопасност и защита на населението. В Невестино имат такъв автомобил, но той вече е за скрап, заради липсата на поддръжка.
"Средствата ни не достигат и за работното, защитно облекло. Един костюм излиза 324 лв., ние разполагаме с 1200 лв. Как ще ги дофинансираме?", коментира зам.- кметът на Невестино Йордан Глогов. Доброволците в общината са били 3- ма, но един е напуснал общинска администрация. "С тези хора, няма как да спасим, примерно горяща къща във Ваксево", каза Глогов.
Петима души членуват в отряда в Трекляно. "Ние имаме и 10 души в общината, които винаги са готови за действие при бедствие, пожар или авария, и без да са в отряда. Повече биха ни свършили работа противопожарни автомобил, като тези, с които разполага горското- малки, с 400 л. вода. Не можем да поддържаме автомобили, като тези, които ни предлагат от ПБЗН", коментира кметът на Трекляно Радко Петрунов.
"Хора, които не са в отряда, трябва да са преминали обучение, да имат застраховка, за да участват в действия при пожари или бедстваща ситуация. За противопожарните автомобили, кметовете сте могли да кандидатствате по европрограми, както ваши колеги в Родопите", отговори комисар Гроздан Христов, директор ОУ ПБЗН- Кюстендил. Той бе категоричен, че доброволните формирования отговарят на европейската практика и реагират първи при пожар, например, докато дойдат специализираните екипи, защото са близо до мястото на инцидента.