Мая Манолова с миньори
Мая Манолова с миньори / Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова е получила разбиране и подкрепа от премиера Бойко Борисов, финансовия министър Горанов, управителя на НОИ Иванов и социалния министър г-н Петков за решаване на проблема на стотици миньори от ликвидирани рудници, които в началото на месец декември миналата година останаха без правото си на пенсиониране. 20 миньори и омбудсманът имаха днес среща в МС с премиера.

Миньори от закрити рудници ще излязат в пенсия с указание на НОИ

На практика се оказа, че хора, които разчитат, че при ликвидацията на рудника, в който работят и имат достатъчно натрупан подземен стаж – 20-25 години, ще могат да се пенсионират в момента, в който навършват 45 г. и 6 месеца, остават излъгани тъй като с промяна в закона това право им бе отнето, коментира Манолова.

Депутатите са гласували промени в правилата за пенсиониране без никакво обсъждане, аргументиране или възражение, преди Коледните празници.

Мая Манолова с миньори
Мая Манолова
 

“Сред случаите имаше наистина фрапантни истории. Като например тази на един от миньорите, който навършва 45 г. на 2 септември и реално няма да успее да се пенсионира по-рано, защото няма да е минала половин година и ще трябва да чака още 10. След като миналата седмица изложих проблема пред всички отговорни институции, включително и пред премиера г-н Борисов, днес окончателно бе решено всички миньори със заварено положение да се пенсионират, а не след още 10 или 15 години.

Над 50 съкратени миньори искат съдействието на омбудсмана

Необходимостта от промяна в закона обаче остава, така че да се върне старото положение за възможност за ранно пенсиониране и на хората, които ще бъдат съкратени от други рудници, ликвидирани през тази година.  Аз и екипът ми сме подготвили законодателни промени, които веднага ще внеса в парламента.

Те имат за цел да защитят правата на всички миньори и най-вече възможността за ранно пенсиониране, след като са прекарали половината си живот под земята, работейки в изключително трудни и опасни условия, рискувайки здравето си”, коментира омбудсманът Мая Манолова.
 
Дарик- Кюстендил