Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС, архив
Миньори получиха коледно-новогодишен подарък от премиера Бойко Борисов. Общо 169 души, които са били съкратени от работа заради затваряне на рудниците, ще имат право да се пенсионират по-рано, въпреки че към момента на съкращаването им не са отговаряли на едно от новите изисквания за получаване на ранна пенсия.

Проблемът беше поставен още в края на миналата година, когато стана ясно, че според новите правила, валидни от 1-ви януари, към момента на прекратяване на трудовия им договор миньорите трябва да са навършили и изискваната възраст от 45 години и 4 месеца за 2017-та година или 45 години и 6 месеца за 2018-та година. Решението на проблема дойде след среща с представители на правителството и предвижда миньорите в заварено положение да могат да се пенсионират по стария ред.
 
До края на миналата година законодателството даваше право на ранна пенсия за работещите под земята, които са били съкратени заради закриване на предприятието или намаляване на числеността на персонала. Условията бяха към момента на прекратяване на договора работникът да има 90 точки по точковата система и 10 години стаж под земята, а след като навърши определена възраст - за 2017-та година 45 години и 4 месеца, той получава право да се пенсионира.

При гласуването на бюджета на НОИ за следващата година, управляващите промениха текста в Кодекса за социално осигуряване, и заложиха изискването за възрастта да бъде изпълнено към момента на прекратяване на трудовия договор. Така някои миньорите от рудник "Бабино", който беше затворен в средата на миналата година, и не са успели да навършат възрастта до края на годината, по новите правила трябва да търсят нова работа под земята, от която да бъдат съкратени, след като навършат 45 години и 6 месеца. Част от тях дойдоха за срещата с премиера Борисов, подготвени за битка.

След като управляващите обещаха решение на проблема за заварените случаи чрез право на ранно пенсиониране, миньорите промениха настроението си. 

След днешната среща омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще внесе законодателни промени, които да гарантират правото на тази ранна пенсия и за бъдещи случаи на съкращения. Финансовият министър Владислав Горанов обаче направи уговорка, че решаването на структурните проблеми в икономиката не трябва да минава през осигурителната система.