Кюстендил ще се побратимява с Гиватайм, Израел
Кюстендил ще се побратимява с Гиватайм, Израел / netinfo
Кюстендил ще се побратимява с Гиватайм, Израел
50399
Кюстендил ще се побратимява с Гиватайм, Израел
  • Кюстендил ще се побратимява с Гиватайм, Израел

Споразумение за сътрудничество е подписал с Община Гиватайм кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, по време на посещението си в Израел. Това е първа стъпка към побратимяване между двата града. Гиватайм е на 10 км. от Тел Авив, каза кметът Паунов.

Общината е била представена с два филма в Израел, единият за Кюстендил и другият за Владимир Димитров- Майстора. Организирана е и изложба с фотографии на картини на художника, в истински размер.

"Има интерес към Кюстендил, но връзките зависят от националната политика и стабилността в региона. Няма да говоря за инвестиции, интерес има, но нека първо инвеститорите да дойдат тук", коментира кметът на Кюстендил.

Израелският вестник на български език Aliya.bg  цитира кметът на Гиватайм Рувен бен Шахал: "Имаме най-доброто в Израел Училище по изкуствата. Надяваме се наши ученици  да посетят Кюстендил, да участват в пленери, да изнасят концерти. Имаме готовност делегация от общината да гостува още тази година на Кюстендил за Празника на черешите през юни".

Пред вестника Петър Паунов заявява: "Това побратимяване се случва в резултат на изключително тесните връзки, които общината ни отдавна поддържа с Израел. През миналата година в къщата-музей на Димитър Пешев открихме и паметник на Ицхак Рабин. Редовно ни посещават делегации от българските организации в Израел. Бихме желали в Кюстендил да идват израелски художници. Надявам се побратимяването да изтъкне пред вниманието израелския турист Кюстендил като елитен спа-курорт. Ще се радваме ако можем да изпратим за концерти в Израел наши танцови състави".