Кристияна Кръстева с добро представяне на турнир в Швейцария
Кристияна Кръстева с добро представяне на турнир в Швейцария / Личен архив

Добро представяне направи Кристияна Кръстева на престижния турнир по батут Nissen Cup 2014 в Ароса, Швейцария. Той се проведе за 48 път се проведе. Турнирът носи името на швейцареця Джордж Нисен, който емигрира в Америка и само на 16 години е създал батутът. Близо 80 години този уред остава непроменен, което показва колко гениално прост, но в същото време много труден уред е това.

Кристияна Кръстева с добро представяне на турнир в Швейцария
netinfo


Българският Национален отбор по скокове на батут взе участие с 10 спортиста във всички възрастови групи - мъже, жени, юноши и девойки. Кристияна Кръстева взе участие в индивидуалната надпревара в категория Джунийрс 13-17 годишни, както и в синхроните с по-голямата си съотборничка в националите Ивет Атанасова от Ст. Загора.
На синхроните в задължителната комбинация Кристияна и Ивет получиха рекордната оценка за синхрон, която бе отчетена от уреда - 9,7. Девойките бяха съвсем близо до златото, но на волната комбинация Ивет загуби контрол и сгреши на втори скок. Въпреки това, те заеха престижното девето място сред елита от света. В индивидуалната надпревара Кристияна се класира 20-та сред по-големите и по-опитни световноизвестни имена в батута между 13-17 годишните. Българката Симона Иванова от Габрово спечели сребро.

Кристияна Кръстева с добро представяне на турнир в Швейцария
netinfo


„Бяхме в Ароса, Швейцария беше много студено, но в сърцето на Алпите е така. Много е красиво. Скачахме на най-добрите батути, а залата бе върху ледена пързалка. Надморската височина също оказа голямо влияние. За мен бе невероятно изживяване, състезавахме се сред най-добрите в батута, много престижен турнир.", сподели Криси.
Следващите състезания от спортния календар за 2014 г.в батута включват:
- Световна купа в Минск, Беларус - 12 - 13 септември
- Държавно първенство в София - 2 - 4 октомври
- Световно първенство в Дейтона Бийч, САЩ - 7 - 16 ноември
Кюстендилските състезатели на клуб "Евротрамп" - Кристияна Кръстева, Яна Николова и Кристиян Петров заедно с треньора си Асен Стоицов заминаха на лагер-сбор за подготовка с Националния отбор в Албена.