Красимир Руев: ДПС съобрази перфектно тактиката си със системата Хеър- Ниймайер
Красимир Руев: ДПС съобрази перфектно тактиката си със системата Хеър- Ниймайер / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Красимир Руев за резултата на АБВ в Кюстендилски регион и мандата на ДПС
75538
Красимир Руев за резултата на АБВ в Кюстендилски регион и мандата на ДПС
  • Красимир Руев за резултата на АБВ в Кюстендилски регион и мандата на ДПС

Предизборният щаб на АБВ, ръководен от Румен Петков е дал положителна оценка за резултата на коалицията в 10 МИР- Кюстендил. Резултатът е над средния от тези, които получават мандат или са били на прага да получат такъв за АБВ, както в Кюстендил. "Този резултат е постигнат при практическа липса на структури и на финансиране от централата. На нас ни бяха осигурени само печатните материали и няколко интервюта, останалото сме осигурявали чрез дарения от симпатизанти и от хора като мен ангажирани в кампанията. При този неравностоен старт, резултата е повече от добър. АБВ бе поставена под кръстосан огън, от една страна от дясно- центристките партии и от друга от "приятелския огън" на БСП. Успяхме да направим една европейска кампания, без обругаване и компромати, преди всичко с представяне на нашата програма и резултата е повече от добър", каза в интервю за Дарик водачът на листата Красимир Руев.

По отношение на протестите в региона срещу даването на мандат на ДПС, Руев коментира:
"40 години съм учен на закон и някой може да каже, че подхождат схоластично, поставяйки законността пред справедливостта, но закона е спазен пунктуално. Проверих как е приложена системата. Моят мандат се губи от АБВ на 64 ротация, а Румен Петков губи мандата в Шумен в последната 68, пак от ДПС.
Съгласно Конституцията активното избирателно право е равно, т. е. един глас би трябвало да е равен на гласа, на който и да е избирател, но тава не се постига, поради очевидното неравенство на районите по броя на гласоподавателите и от там несправедливо разпределение на мандатите. Например, във Видин един мандат бе малко над 9000 гласа, а в Кюстендил 13 722 гласа, т. е. гласа на избирателя в Кюстендил тежи по- малко от този на избирателя във Видин. Друга несправедливост е, че избирателят в чужбина нямаше възможност да гласува с преференции.
В нашата предизборна платформа е записано, половината депутати да се избират мажоритарно, а другата пропорционално, по системата Дондт, която дава по- малко "дефекти" или в единна национални листа, където ще изчезне регионалния елемент при пропорционалния избор, но пък ще е застъпен при мажоритарния избор.Чувствителни помени са нужни на Изборния кодекс".
Водачът на листата на АБВ е категоричен, че протестите не могат да доведат до промяна резултатите обявени от ЦИК, защото се касае за прилагане на закон, който не е съвършен в методиката, но е конституционен и ще се приложи. "Протестите обаче ще произведат необходимия натиск върху новото Народно събрание, да се ликвидира тази недомислица- Хеър- Ниймайер. Необходимо е сериозно юридическо проучване и опит от други страни, където действителното равенство на гласоподаването е издигнато на висота, а не е само на фрази", каза Красимир Руев.

Руев отговори на въпрос на Дарик и за това има ли според него добре подготвена стратегия от ДПС при приемането на Изборния кодекс, за да си осигури депутати в региони като Кюстендил?
"При всичките ми резерви към начина, по който ДПС реализира властта, в която участва, явно ли не чак толкова. При приемането на "Кодекса Фидосова" и при "Кодекса Манолова" имаха резерви към системата Хеър- Ниймайер, но след като тя бе приета те съобразиха своята тактика , с нейните несъвършенства и ги обърнаха в свой предимства. Местан между 15- 20 септември, заяви на предизборна среща в Североизточна България, че ДПС ще има депутати от Кюстендил, Монтана и Враца, и го постигнаха. Те са имали представа от избирателна активност, по райони, познават до съвършенство методиката Хеър- Ниймайер. Изчислили са, че ББЦ ще стои добре в региона, заради несъмнено корпоративния вот на ЛИДЕР, в относително малък район като мандати, който ще даде висока тежест на първите 3 партии ГЕРБ, БСП и ББЦ, и четвъртия мандат ще отиде към един посредствен резултат. Александър Методиев можеше да влезе в парламента и при 0 гласа, ДПС нямаше да има мандат тук, само ако не бяха регистрирали листа. Очевидно г- н Лютви Местан и щаба му са калкулирали това много добре и ние го виждаме от резултатите".