/ Община Кюстендил
Видеонаблюдението в ромския квартал “Изток” се осъществява с 10 камери към момента. В останалата част от града те са 180. Фиксирани са още 20 точки в кв “Изток”, където предстои поставянето на камери, каза пред Общинския съвет кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. Така той отговори на информацията от пресконференцията на БСП, че в ромския квартал има само 3 камери за видеонаблюдение.
 
Кмет и областен управител: Кюстендил не е град на криминално проявени дейци, не е град, в който има етническо напрежение

Общинският съветник Атанас Гергинов представи пред Общинския съвет предложенията на БСП за гарантиране сигурността и спокойствието на гражданите в Кюстендил. Сред мерките са увеличаване на обхвата на видеонаблюдението в кв “Изток”, поставянето на паник бутони в заведенията с денонощен режим на работа, които да бъдат свързани с МВР, както и за контролиране на незаконното строителство, в земеделските земи извън квартала. При забелязване на такова строителство трябва да се реагира незабавно, а не да се бутат построени къщи и хората да остават на улицата, коментира Гергинов.
 
“Благодаря на Прокуратурата и МВР за прекрасно свършената работа, и на тези които не се изказаха преди да излезе цялата истина за трагичния инцидент, а тя ще излезе с края на съдебното производство, тогава ще се разбере, че - Мълчанието е злато.

Един починал и няколко ранени след сбиване в центъра на Кюстендил

И към момента са взети много мерки благодарение на съществуващото видеонаблюдение и бяха извършени ключови следствени действия в рамките на първите 48 часа”, заяви кметът Петър Паунов. Той допълни, че всички предложения за режима на работа на заведенията ще бъдат обсъдени, като част от диалога с кюстендилци и собствениците на заведения.

“Една от големите болки и закриването на СОД / Сигнално охранителна дейност / към МВР. Ще пристъпим и към ремонт на наредбите за обществения  ред, но трябва да намерим златното сечение, както сме правили винаги досега. Ключова е превенцията и незабавната реакция при дребни провинения, които създават чувство на безнаказаност”, коментира още кметът на Кюстендил. 
Дарик- Кюстендил