Кметът Петър Паунов и областният управител Виктор Янев
Кметът Петър Паунов и областният управител Виктор Янев / Община Кюстендил
Кметът Петър Паунов с коментар за трагичния инцидент от неделя сутрин
100729
Кметът Петър Паунов с коментар за трагичния инцидент от неделя сутрин
Областният управител Виктор Янев за трагичния инцидент от неделя сутрин
  • Кметът Петър Паунов с коментар за трагичния инцидент от неделя сутрин
  • Областният управител Виктор Янев за трагичния инцидент от неделя сутрин
Областният управител Виктор Янев и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов заявиха на извънреден брифинг, по повод трагичния инцидент от неделя сутрин, че “Кюстендил не е място, където има етническо напрежение. Касае се за битов инцидент, свързан с участието на криминално проявени лица”.

“Нито един гражданин на Кюстендил, нито един гост на Кюстендил не е заплашен.  Няма заплаха за сигурността на който и да било. Не трябва да допускаме определени криминални среди да насаждат страх. Кюстендил не е място на страха, не е място на напрежението”, категоричен бе кметът Петър Паунов.

Обвиниха 19-годишния Алекс в убийство и опит за убийство на повече от едно лице
 
Областният управител припомни, че Кюстендил в последните години си изгражда името на един от най- толерантните български градове и трябва да остане такъв.
 
“Опитаха се да политизират един чисто битов, криминален инцидент. Да оставим институциите да сведат докрай истината, да си свършат професионално своята работа, за да можем да вземем конкретни мерки в бъдеще тези инциденти да се минимизират и градът ни да остане такъв толерантен, както е бил винаги досега.

Мисля че, уроците са 2: човекът има нужда от очовечаване и все по- нисък е коефициентът на полезно действие от процеса по очовечаване. Обръщам се към съгражданите, за повече толерантност и повече човешко мислене по отношение на събитията, които се случиха”, заяви Виктор Янев.

Един починал и няколко ранени след сбиване в центъра на Кюстендил
 
Кметът Петър Паунов уточни, че едва днес дават това изявление, защото са изчакали компетентните органи да свършат своята работа. Той изрази своята признателност към органите на прокуратурата и полицията.
 
“И в двата етноса на територията на община Кюстендил няма толерантност към поведението на тези лица, както в кв. Изток, така и в другите части от града, тези криминално проявени лица, този криминално проявен род не е добре приет. Сигурността на нито един от нашите съграждани не е застрашена.

Надяваме се, че дългогодишните ни призиви, за своевременно подаване на сигнали за лабилно, арогантно, предизвикателно поведение ще бъдат чути и няма да се стига до подобни инциденти. Само ако 5 минути преди това, някои от хората в заведението е позвънил на 112, е нямало да се стигне до този инцидент.

Имаме инцидент в резултата на прекалена употреба на алкохол и психотропни вещества. Това не прощава на никой. За нас е важното да се знае, че никой не се разхожда по града ни нито с пистолети свободно, нито с ножове или мачете. Извършителят е извикан като подкрепление срещу охраната на заведението и той идва в ранните часове на неделния ден, минути преди деянието за да участва тази разправия. Целият инцидент е бил само на територията на заведението и по- скоро за съжаление извън него, когато са били изтласкани и се развива в рамките на улица "Цар Освободител", където се стига до трагичния завършек.

Нито органите, нито хората, които към момента са собственици на заведения са допуснали някой да се движи свободно с пистолет или, с каквото и да било хладно оръжие, което за застрашава околните. Тук имаме целенасочено поведение, в резултата на инициатора на свадата и този млад човек пристига на място за саморазправа с пистолет и нож.

Веднага е бил обезвреден, пистолетът е бил отнет от охраната на заведението, след което избягвайки с ножа, той пресреща групата на ул. "Цар Освободител" и се стига до трагичната кървава разправа”, коментира кметът Петър Паунов.
 

Изявления на областният управител Виктор Янев и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов: Категорично става дума за битов, криминален инцидент, който е можел да се предотврати ако някой бе звъннал 5 минути по-рано на 112

Публикувахте от Darik Кюстендил в Вторник, 19 февруари 2019 г.

Той призова за етично поведение по между ни, както и своевременно уведомяване на органите на реда при забелязано арогантно поведение.
 
“Десетки наши съграждани, в момента, в който Валери е прободен на средата на улицата, минават и никой не спира. Две момчета и две момичета се опитват да се борят за живота му. Минават автомобили, те се опитват да ги спрат, но никой в този момент не е проявил съпричастност. Не трябва да се чувстваме застрашени да помагаме на хората. Не казвам, че това е щяло да спаси момчето. Всеки един човешки живот е ценен”, допълни кметът на Кюстендил.
 
Множество кюстендилци поискаха законност на мълчаливо шествие в памет на убития Валери Дъбов

Петър Паунов бе категоричен: “Кюстендил не е град на криминално проявени дейци, Кюстендил не е град, в който има етническо напрежение.  Определени групи от криминалния контингент се опитват да създават подобно усещане, за да всяват страх най- вече в ромския квартал. По този начин, тази криминална група си позволява да доминира в квартала и не се получават достатъчно сигнали, тъй като част от тези съграждани живеят в страх, смятайки че са заплашени от българите. Тези криминално проявени лица ги заплашват с българите”.
 
Петър Паунов каза още, че е получил благодарност от професионалното ръководство на МВР за видеонаблюдението. 180 камери има на територията на града. “Всяко движение се следи до последния детайл. 5 минути позвъняване по- рано и е щяло да предотврати тази кървава разправа. Благодарим на всички наши съграждани от търговските обекти, които веднага предоставиха записите от камерите си на МВР и прокуратурата” коментира кметът на Кюстендил.
Дарик- Кюстендил