/ netinfo
Кюстендилска фирма търси над 50 работници за сезонна работа. Оказва се обаче, че въпреки заплатата от 50 лв. на ден трудно се намира персонал. Работата е за сортиране на череши. Всяка година е проблем с намирането на сезонни работници от кюстендилският край. Фирмата се е опитала да търси и работници от чужбина, но се е оказало, че нямат законово право на такива работници.

Кюстендил
netinfo

„Не знам защо не можем да намерим работници в региона. Трябват ни около 120- 130 души, като успяваме да намерим само половината. Имахме намерение да търсим работници от Сърбия, Македония и Украйна. Оказа се обаче, че Кода на икономическа дейност на формата не позволява това. Ще организираме отново срещи с Бюро по труда. Една от причините за това да си намираме работници може би, е че работата е сезонна. Същото заплащане в момента се дава и в Италия”, заяви служителят във фирмата Венцислав Стоянов.

Кюстендил
netinfo

Единственото изискване на фирмата е хората да са здрави, тъй като работата е на крак. По закон наемането на работници от чужбина може да бъде осъществено само за сектора на ресторантьорството и хотелиерството, както и на земеделието, но не и за преработващата промишленост.