Информационен ден
Информационен ден / netinfo
Програмите „Творческа Европа“ и „Европа за гражданите” бяха представени за първи път в Кюстендил. Информационната среща в читалище “Братство- 1869” откри председателят му Иван Андонов. Гост бе кметът на общината Петър Паунов.
“Надявам се да има финансиране по тези програми и в кюстендилския регион. “Европа за гражданите” е програма, по която читалище “Братство- 1869” е работило. Това е програма полезна, както за гражданското общество, така и за побратимяването между градовете. Има отделни направления за общини и за НПО. “Творческа Европа” финансира дейности в областта на културата. Надявам се срещата да ни бъде полезна”, каза Иван Андонов.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов благодари на екипа от експерти дошъл в града за информационния ден и на всички присъстващи в залата, като изрази надежда, че ще има проекти, които ще бъдат доведени до успешен край.
“Тук съм, за да подкрепя вашите усилия, тези европейски средства да станат част от хармонията на кюстендилския културен и екологичен оазис. Много ще се радвам да доведем до успешен край проекти по тези две програми. Експертите от община Кюстендил също са в залата, те също ще могат да комуникират с Вас и с всички наши нашите съграждани и да бъдат полезни в работата по тези проекти. Да стартираме едно начинание, което ще доведе много сериозен ресурс до 2020 г. и не само , за да можем всички да се чувстваме уютно в нашия прекрасен град”, заяви Паунов.

Информационен ден
netinfo

Програмите накратко:
Програма „Творческа Европа“ (2014-2020) и в частност Подпрограма „Култура“ подкрепя творците и организациите, които работят в секторите на културата и творчеството в Европа. Целта на подпрограмата е да им помогне те да интернационализират своята дейност, да осигури трансгранична циркулация на културни продукти, както и възможности за мобилност и обмен на добри практики между културните дейци. Подпрограма „Култура“ подкрепя проекти по четири направления: проекти за сътрудничество, превод на литературни произведения, европейски мрежи и европейски платформи.
С оглед на сериозните предизвикателства и проблеми пред Европа програма „Европа за гражданите” (2014-2020) е един от основните механизми на Европейския съюз за стимулиране на активното европейско гражданство и чувството за европейска идентичност. В съответствие с глобалната цел за доближаване на Европейския съюз до неговите граждани, програма „Европа за гражданите” цели да допринесе за разбирането на ЕС – неговата история и многообразие, както и да подобри условията за гражданско и демократично участие на равнището на Съюза.
 
Дарик- Кюстендил