Изложба скулптура на проф Емил Попов и негови ученици
Изложба скулптура на проф Емил Попов и негови ученици / netinfo
Изложба скулптура на проф. Емил Попов и негови ученици  бе открита  в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора. Четирима от най-изявените български творци и преподаватели в областта на изобразителното изкуство – професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и Николай Майсторов  участват в серия от изложби заедно с техни ученици по проект на фондация „Въпреки”.

Изложба скулптура на проф Емил Попов и негови ученици
netinfo

Изложба скулптура на проф Емил Попов и негови ученици
netinfo

 
 Поставени в изложба едно до друго, произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите, както и да се осмислят и анализират в една дискусия. Ще бъде издаден и дигитален каталог на експозицията, която е част от проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство” на Фондация „Въпреки”. Този проект дава възможност не просто и само да се представи една изложба, а да се открие живата връзка между поколенията.

Изложба скулптура на проф Емил Попов и негови ученици
netinfo

Изложба скулптура на проф Емил Попов и негови ученици
netinfo

Участници в изложбата са   Антония Ангелова, Антон Цанев, Анатолий Йончев, Белан Амин, Валя Георгиева, Викенти Комитски, Георги Любенов, Георги Лазаров, Диан Димов, Елена Аначкова, Иван Стоянов, Красимир Митов, Кирил Кузманов, Камен Старчев, Косьо Минчев, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Нина Драгнева, Пенко Платиканов, Станислава Чапкънова, Цветан Пепелярски, Емил Попов.
 

Изложба скулптура на проф Емил Попов и негови ученици
netinfo

„Учители и ученици в изобразителното изкуство” е темата на проекта за]тези изложби и разговори. Те се  реализират в галерии в София,Варна и Кюстендил. Интересно е как си взаимодействат учителят и ученикът, какво си предават един на друг като контакт и до каква степен ученикът подражава на своя учител или обратното, опитва се да се еманципира от него. Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател? Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението? До къде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция? Полезна ли е претенцията на учителя за моделиране на ученика по свой образ и подобие? Какво учителят приема от своите ученици? Има ли нещо,което трябва да се промени в образователната система, за да се изградят силни творци, а не епигони? Важно ли е съществуването на творчески ателиета? Това са някои въпроси, които бяха обсъдени на изложбите и предхождащите дискусии и срещи. Поставени в изложба едно до друго произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите, и да се осмислят в една дискусия. Освен това,много важно е, че става дума за жив контакт между учители и ученици, а не на покойни майстори. Това е стара европейска традиция, която и днес e жива и не само в най-големите и европейски галерии. И точно затова по този начин ще бъде представено част от съвременното българско изкуство по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.Един такъв проект има и образователна стойност, защото в дискусиите за изложбите ще присъстват студенти и ученици от гимназиите за изящно и приложно изкуство, училища с разширено изучаване на изобразително изкуство и Националната художествена академия, както и зрители.
 
Проектът се реализира от Фондация „Въпреки” с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура” на Столична община, в партньорство с Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – гр. Кюстендил и със спомоществователството на фондация „Процес – Пространство”, Eurostill и Винарска изба „Русе”.

Изложба скулптура на проф Емил Попов и негови ученици
netinfo