Изборът на нов Общински съвет в Кюстендил влиза в съда
Изборът на нов Общински съвет в Кюстендил влиза в съда / Дарик- Кюстендил, архив

Делото за касиране на изборните резултати за общински съветници в Кюстендил ще започне в Административен съд- Кюстендил.

Резултатите от вота се оспорват от БСП, ДПС, Коалиция "Земеделци- предприемачи за Кюстендил" и от един от кандидатите в листата на Партия за хората от народа.

От БСП искат повторно преброяване на бюлетините и ако се получи разлика в резултата, ще поискат промяна на състава на Общинския съвет.

Недействителните бюлетини при избора на Общински съвет са 1 817.

"В повечето секции резултатите от протоколите не съответстват на действителните гласове. Цифрите, които са посочвани в протоколите са различни от данните на Информационно обслужване. Има сигнали за изнасяне на бюлетини от секциите, като  те са били попълвани навън. В забранителният списък са попаднали лица, които са имали право да гласуват, а се е получило и обратното, лица ,които е трябвало да бъдат в този списък са успели да гласуват. Имало е избиратели, които са гласували в повече от една секция. Ако бъдат признати всички тези нарушения, трябва да има касиране на изборите", коментира Мая Шишкова от БСП.