музей-Дупница
музей-Дупница / netinfo
Първото си дарение, в рамките на стартиралата кампания получи Исторически музей Дупница. Преди седмица стартира дарителската кампания на Исторически музей Дупница, а целта е да бъде подредена нова експозиция показваща градския бит. Първото дарение е шевна машина „Мерцедес“, която е ценна не само от гледна точка на бъдещата експозиция, но е с история - тя е била притежание на един от известните художници на Дупница. Дарението е направено от Красимир Лазов, който е син на Георги Лазов – Лазето.

музей-Дупница
netinfo


По спомени на дарителя с тази машина са били съшивани платната за картините на Лазето. По изкуството го запалва друг известен художник Димитър Топлийски. В биографията на Лазов особено място заемат неговите участия във всички окръжни и много други художествени изложби.

музей-Дупница
netinfo



Музея очаква и следващи дарения. Както вече обявиха стартира дарителска акция, чрез която да бъде обособена етнографска експозиция. Поводът е 25-тата годишнина, която музея ще отбележи през месец май. Интерес представляват най-вече предмети от бита от края на 19, началото на 20 век. "Не изхвърляйте “непотребните вещи и хартии”, в тях може да е скрито знание за миналите епохи! Попитайте и искайте мнението на музейните специалисти! Дарете ги на музея! Ще ги проучим, съхраним и популяризираме! " апелира и сега директора на музея Анелия Геренска. Идеята е експозицията да бъде показана през месец май, когато е годишнината и когато се провеждат традиционните Майски празници на културата.

музей-Дупница
netinfo