Интеграционно звено за практическо обучение на студенти може да има до месеци в Кюстендил, смята Мая Манолова
Интеграционно звено за практическо обучение на студенти може да има до месеци в Кюстендил, смята Мая Манолова / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Мая Манолова за базата на студентите в Кюстендил
67315
Мая Манолова за базата на студентите в Кюстендил
  • Мая Манолова за базата на студентите в Кюстендил

В ход са разговори с министъра на земеделието Димитър Греков за финансиране на ремонта на сградата на бившия дърводелски техникум и бившето общежитие на селскостопанския техникум. Идеята е те да са част от базата на бъдещето Интеграционно звено за практическо обучение в Кюстендил. От правна гледна точка, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова е поела ангажимент да внесе проект за постановление в Министерски съвет, за да се създаде това Интеграционно звено като юридическо лице и то да може да кандидатства за средства по европейски програми и от държавния бюджет, коментира в ефира на Дарик- Кюстендил зам.- председателят на Народното събрание Мая Манолова.
"Освен база, на първо време ще са необходими и средства за неговата дейност. Аз се надявам, като се убедят шефовете на тези 6 ВУЗ и Селскостопанската академия, които бяха в Кюстендил, че ще намерят начин да отделят средства от парите, които получават за практическо обучение на студентите за звеното в нашия град. Министърът на образованието е голям оптимист, че ще може да се спечелят европейски средства", заяви Мая Манолова.
Тя допълни, че тази форма е и много актуална за Европа, МОН е бенефициент по много европейски програми и може да получи финансиране за едно пилотно звено, което ще се случи първо в Кюстендил.
"На фона на всичките идеи- да има уникално- модерен СПА център, Израелска болница, да станем Център на балканите и на европейската култура. Може би тази идея звучи по- скромно, но аз виждам как може да се реализира. Тепърва трябват много усилия, има неясноти за статута, как ще се финансира, кои вузове ще участват, защото те се борят за студенти, но с много желание и усилия това може да се случи до месеци, не просто до края на мандата или някога в бъдеще", каза още Мая Манолова.
Зам.- председателят на НС уточни още веднъж, че е била на подписването на меморандум за създаването на Интеграционно звено за практическо обучение на студенти в Кюстендил, като кюстендилка, а не като депутат от БСП.
"Имаше представители на всички политически сили и се надявам с общи усилия и ентусиазма на всички кюстендилци да успеем да реализираме този център. Когато сме заедно и сме обединени, и използваме труда и таланта на всички, могат да се случват положителни неща за общината", заключи по темата Манолова в Кюстендилския Дарик следобед.