Европейски информационен център „Илияна.инфопоставят първата „Малка безплатна библиотека в Кюстендил
Европейски информационен център „Илияна.инфопоставят първата „Малка безплатна библиотека в Кюстендил / netinfo

По случай 2 април - Международния ден на детската книга решихме да създадем нещо вдъхновяващо и комуникативно, и така се роди идеята за проекта <<Малка безплатна библиотека>>", заяви библиотекар-специалистът и доброволец към Европейския информационен център „Илияна.инфо" - Кюстендил Любослав Стоименов. Той добави, че реализирането на инициативата ще подобри имиджа на четенето сред младите и ще засили интереса към книгите.

Европейски информационен център Илияна.инфо"поставят първата Малка безплатна библиотека" в Кюстендил
netinfo

Началото на „Малките безплатни библиотеки" е положено през 2009 г. в САЩ. С годините идеята придобива още по-голяма популярност в цял свят. Към януари 2015 г. общия брой на малките библиотеки е близо 25 000. „Мисията на библиотеките е да популяризират книжовността и любовта към книгите на принципа на доброволната размяна. Да се създаде чувство за общност, защото през поколенията се споделят умения, креативност и мъдрост", подчерта младият специалист, като допълни, че библиотеката ще се остави на отговорността на жителите и гостите на града ни. „Единственото правило е, ако вземете книга, да я върнете след като я прочетете или да оставите друга на нейно място. Това е желателно, за да се обновява постоянно „съдържанието" на библиотеката. Идеята е книгата да пътува, а не да събира прах" каза още Стоименов.
Ако проектът се реализира успешно, организаторите от Европейския информационен център „Илияна.инфо" -Кюстендил заявиха, че предвиждат поставянето на още подобни библиотеки из града.

Европейски информационен център Илияна.инфо"поставят първата Малка безплатна библиотека" в Кюстендил
netinfo