Епископ Евлогий и митрополит Йосиф осветиха Кюстендилската стая в Рилския манастир
Епископ Евлогий и митрополит Йосиф осветиха Кюстендилската стая в Рилския манастир / Дарик- Кюстендил

Игуменът на Рилския манастир, епископ Евлогий в съслужие с Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф освети Кюстендилската манастирска стая. Такава е съществувала в Рилската Света обител до 1963 година, но по "особени причини" е закрита и е направена Тетевенска стая, която е запазена и към момента, каза епископ Евлоги.

"Стаята е възстановена след две годишните усилия на кмета на Кюстендил Петър Паунов, отдел "Култура", дарители  и граждани", допълни игуменът на Рилския манастир. С митрополит Йосиф, който е в манастира с група от САЩ разговаряха областният управител Владислав Стойков и кметът Петър Паунов.

"Изключително трудно е да се опишат смесицата от чувства, които нахлуват в мен- неземено щастие, защото отново сме в светинята и при  закрилника на българския народ Свети Иван Рилски. Изключителна гордост е, че кюстендилския бит и култура намериха място в тази хилядолетна светиня", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той благодари на Адрианополският епископ Евлогий за благословията и на всички дарители.

Момиче, което се казва Габриела  и има кръвна връзка с Владимир Димитров- Майстора от село Фролош, посрещаше гостите със сладка питка. Тя бе облечена в автентична кюстендилска носия, която е носена от моделите на Майстора и е дарена преди няколко години на манастира.

Кюстендилската стая е подредена от музейни специалисти, ръководени от етнографът Екатерина Керемидарска. Тя представя стая от началото на 20 век, въпреки че повечето дарени вещи са от 50- 60 те години на миналия век. Представена е кюстендилската народна носия, с характерните за нея зелен, черен и бял цвят.