/ МВР, архив
Районна прокуратура – Кюстендил е предала на съд обвиняеми за отглеждане на марихуана и държане на техническо съоръжение за производство на алкохол, съобщиха от обвинението.

Преди няколко години обвиняемият С.И. на 49 години закупил имот в района на с. Вратца, област Кюстендил, в който имало и паянтова сграда. Впоследствие направил прихващане на изворна вода и осигурил в него вода. С откриване на сметка в ЧЕЗ го снабдил и с електроенергия.

Мъжът решил да отглежда марихуана в имота си, като за целта изградил капково напояване, парник, разорал и приготвил малки ниви. Монтирал видеонаблюдение на къщата и на подхода към нея. Заедно с обвиняемата Д.Д. на 69 години се заел с произвеждане и на алкохол. Снабдили се с метален съд, свързан с варел с навита в него спираловидна медна тръба.

През м. юли 2020 г. в Районна дирекция „Гранична полиция“ постъпила оперативна информация за отглеждане на растения от рода на конопа. На 04.07.2020 т. служители на органа на реда посетили въпросния имот. На място била установена Д.Д. При извършен обиск и претърсване били иззети фотокапан, рутер, камери и 267 растения от рода на конопа с различна височина. Иззети са били представителни проби от тях.

В хода на разследването по делото е била изготвена физикохимична експертиза, която установила, че сухата растителна маса е марихуана на стойност 24 817,08 лева.

Делото е внесено в съда с обвинителен акт, предстои насрочване на разпоредително заседание.