с
с / sxc.hu
Районен съд- Кюстендил постанови две присъди с наказания- „пробация“, за двама кюстендилци, които се признаха  за виновни за лъжесвидетелстване. Съдът одобри сключените споразумения между прокуратурата и защитата на подсъдимите.
 
Обвиняемият Димитър Т., на 42 години се призна за виновен в това, че на 01.10.2018 г. в съдебно заседание, пред РС- Кюстендил, като свидетел в административно-  наказателно дело по жалба на санкциониран от Пътна полиция пиян шофьор, устно и съзнателно е потвърдил неистина – престъпление по чл. 290, ал. 1 от НК, поради което и при условията на чл. 55, ал.1, т. 2, б. „б“ от НК, във вр. чл. 42а, ал.2, т.1 и т.2 от НК обвиняемият ще изтърпи наказание- „пробация“, изразяваща се в следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца, с периодичност 2 пъти седмично и „задължителни пробационни срещи с пробационен служител“ за срок от 6 месеца.
 
Подсъдимата Лилия Н., на 43 години се призна за виновна в това, че в периода от 24.04.2017 до 03.10.2017 г. в гр. Кюстендил, в условията на продължаващо престъпление, като свидетел по Досъдебно производство и пред РС- Кюстендил, като свидетел по дело за притежание на оръжие и патрони без съответното разрешително, устно и съзнателно е потвърдила неистина – престъпление по чл. 290, ал. 1 от НК, поради което и при условията на чл. 55, ал.1, т. 2, б. „б“ от НК, обвиняемата ще изтърпи наказание- „пробация“ за срок от 7 месеца, изразяваща се в следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 7 месеца, с периодичност 2 пъти седмично и „задължителни пробационни срещи с пробационен служител“ за срок от 7 месеца.
 
Определенията са окончателни и не подлежат на обжалване.