Депутатът Микев настоява за бързи действия за завод или депо за отпадъци
Депутатът Микев настоява за бързи действия за завод или депо за отпадъци / Влади Владимиров, архив

По инициатива на народният представител Валентин Микев бе проведена среща със зам.-министъра на МОСВ Евдокия Манева по повод необходимостта от изграждане на завод за преработка на битови отпадъци или регионално депо, за  нуждите на 6 от общините в областта. На срещата са присъствали част от кметовете на общини, членове на сдружението "Рила-Еко". На поканата са се отзовали  кметът на Дупница Методи Чимев,  и колегите му от Бобов дол- Кирил Станчев,  Невестино- Димитър Стаменков, Трекляно- Радко Петрунов и Сапарева баня- Сашо Иванов, информират от ГЕРБ- Кюстендил.
Експерти от министерството са обяснили на участниците, че според новия закон  преди отпадъците да бъдат закарани в завода трябва да се отделят отпадъците за рециклиране, четирите основни вида- хартия, пластмаса, стъкло и метал. Трябва да се предвиди сепарираща инсталация и инсталация за компостирания отпадък.
На срещата е станало ясно още, че ако не се строи завод за отпадъци, ще се наложи изграждането на регионално депо, по проект финансиран от програма ПУДОС, като се използват част от изходните данни от проекта за депото, което трябваше да бъде изградено в община Кочериново.
"Валентин Микев заяви, че ще следи с внимание резултата от срещата на Сдружение "Рила-Еко", която ще се проведе на 6- ти февруари и ако тя премине без съществен резултат, народният представител лично ще се задължи с всички необходимия действия за ускоряване на процеса по изготвяне на проект и изграждане на съоръженията" пише в съобщението на пресцентъра на ГЕРБ- Кюстендил.