/ netinfo
По съвместна инициатива на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и НЧ „Ген. Георги Тодоров-2011”, деца от училището участваха в IV-та Национална ученическа конференция, посветена на 140 години от Освобождението на България под наслов „140 години от Руско-турската освободителна война“. Организатор беше СУ "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, а събитието се проведе под егидата на кмета на Община Кърджали Хасан Азис.

Повече от 35 доклада, есета и презентации на млади историци от цяла България бяха допуснати за участие в работата на конференцията. Гости бяха внучката на опълченеца Димитър Сяров от Руско-турската война, доц. Сивилов – преподавател от Софийския университет "Св. Климент Охридски", националният експерт по история и цивилизация Радостина Николова.

За изследователската си работа и изготвения доклад на тема: “Освобождението на Дупница“ бяха удостоени с второ място Христина Чалъкова от IX клас и Симона Лазаркова от ХI клас, членове на екипа на младшите посланици и имащи подчертан интерес към историята.

Акцент в работата им бе местната история, а Симона е потомка на Никола Лазарков, летописецът на събитията, сподели техният ръководител Маргарита Сапунджиева. Тяхната награда бяха не само грамотите, получените книги и екскурзията до Перперикон, но и признанието, че трудът им е оценен високо и е събудил интереса на публиката със своята задълбоченост и патриотизъм.