Д-р Валери Томов: Всяка жена до 80 години трябва да посещава гинеколог поне веднъж годишно
Д-р Валери Томов: Всяка жена до 80 години трябва да посещава гинеколог поне веднъж годишно / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Увеличават се случаите на опасното заболяване рак на шийката на матката. То се открива и при жени след климакс, коментира пред Дарик началникът на АГ-отделението на болницата в Кюстендил д-р Валери Томов. Той бе категоричен, че всяка жена, до 80-годишна възраст трябва да посещава гинеколог, поне веднъж годишно.

"Почти всеки месец се откриват нови заболявания. Възрастта е в голям диапазон, което е плашещо. Преди години, те се срещаше повече при младите жени, като се считаше, че това е една полово предавана болест. За съжаление имаме болни жени и над 70 г., което говори, че жените след като преминат в климакс не ходят на гинеколог, считат че всичко е приключено, но за съжаление не е. Жените трябва ежегодно да посещават гинеколог и да си правят цитонамазка. Това е възможно най-лошият вид рак, бързо метастазира, трудно се диагностицира и смъртността е над 85%", коментира д-р Валери Томов.