Бойко Борисов връчи на Петър Паунов ваучер по проект за 819 119 лв.
Бойко Борисов връчи на Петър Паунов ваучер по проект за 819 119 лв. / Дарик- Кюстендил

Министър-председателят Бойко Борисов подписа във Велико Търново първите 23 договора за близо 29 млн. лв. по схема на Оперативна програма "Регионално развитие" за извеждане на деца в риск от социалните домове. Един от тях е с Община Кюстендил. Кметът Петър Паунов получи от премиера ваучер на стойност 819 119 лв. Проектът е за изграждане на защитено жилище на част от територията на бившия РОЦ, до 5- то ОУ.

Договорите, парафирани и от ръководителя на Управляващия орган на програмата Деница Николова, бяха връчени на кметовете на общини, сред които още Велико Търново, Русе, Търговище, Балчик, Карлово и др.

С решение от 1- ви ноември бяха одобрени всички 26 проектни предложения, подадени в рамките на първия срок по схемата- 30 септември тази година. Размерът на предоставената безвъзмездна финансова помощ възлиза на над 32 млн. лв. С тези средства ще бъдат изградени 40 центъра за настаняване от семеен тип и 9 защитени жилища на територията на 26 общини.

Чрез схемата на оперативната програма ще бъде осигурена възможност на децата да живеят в среда, близка до семейната, където ще се прилага нов подход в грижата за тях. В процеса на неговото изпълнение са създадени 28 регионални екипа за деинституционализация. В състава им са включени 165 души от 81 общини, на чиято територия ще се развиват новите услуги за деца в риск.

В новите центрове ще бъдат настанявани деца с увреждания от институциите, за които не е намерена възможност да се върнат в биологичните си семейства, да им бъде осигурена приемна грижа или да бъдат осиновени.