/ Иво Кирилов, Дарик Кюстендил
Заради заболяването бруцелоза са евтаназирани са 35 свине, 3 овци и 2 кучета в бобошевското село Вуково. Всички животни са от един животновъден обект, в който имаше установено огнище на бруцелоза през септември  2018 година.

35 свине, 3 овци и 2 кучета са евтаназирани в бобошевското село Вуково
Иво Кирилов, Дарик Кюстендил

В други животновъдни обекти от селото няма положителни резултати за това заболяване, каза за Дарик д- р Емил Гъгнев от ОДБХ-Кюстендил. В задните дворове на жители на село Вуково има още 21 кози, в 6 животновъдни обекти и 1 прасе.

БАБХ констатира нови случаи на бруцелоза при животни във Вуково

“Тези животни обаче не споделят общи пасища със заразените животни. Информирани са собствениците, подписали са декларации, че няма да продават и да колят без наше разрешение животните си”, коментира д- р Гъгнев.

35 свине, 3 овци и 2 кучета са евтаназирани в бобошевското село Вуково
Иво Кирилов, Дарик Кюстендил
 

Има данни, че собственикът на заразените животни е нарушил забраната и е продал по 1 прасе в 8 двора в град Бобошево и село Блажиево, за което той ще бъде санкциониран, като глобата е от 300- 800 лв.
 
“Хората са информирани. Нашите кози от селото, са с отрицателни проби и хората не са притеснени. Не се карат надолу към заразения участък. Тука стоката от селото си е чиста. Има само 21 кози в селото”, каза кметът на Вуково Николай Джиков.
Дарик- Кюстендил