Владимир Пенев гостува с Живопис в галерия Форум
Владимир Пенев гостува с Живопис в галерия Форум / Личен архив на Владимир Пенев

Изложба живопис на художника Владимир Пенев ще бъде открита от 18 ч. днес в хасковската галерия „Форум”. Организатори са галерията и общината.

Владимир Пенев е син на големия български поет Пеньо Пенев. Роден е на 19.02.1956 г. в Димитровград и негов почетен гражданин от 2007 г.

Завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис”, при проф. Светлин Русев през 1981 година. През същата година е приет за член на СБХ. Участва в почти всички Общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина. Участник е в редица в международни пленери и симпозиуми.

Владимир Пенев гостува с "Живопис" в галерия "Форум"
netinfo

От 1983 до днес Владимир Пенев е автор на над 30 самостоятелни изложби в България и в Германия, Англия, Португалия,  Испания, Италия, Холандия, Швейцария, Австрия, Франция и др. Негови произведения притежават НХГ,СГХГ, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в чужбина.

 

Работи в различни направления на живописта:фигурална живопис, композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на няколко стенописа. Живее и работи в София.

 

Определят го, като „един от най- ярките свещенослужители в храма на българското изобразително изкуство и име, което спокойно може да бъде споменавано до тези на големите майстори на нашата живопис”.