Уъркшоп в музея на Свиленград днес за Световния ден на плетенето
Уъркшоп в музея на Свиленград днес за Световния ден на плетенето / Община Свиленград

С изложба-базар и уъркшоп ще посрещне музеят в Свиленград днес световния ден на плетенето 14 юни. От 10 часа всички, които желаят да се включат, са добре дошли в двора на музея, стига да си носят игли или куки за плетене, уточняват организаторите.

Уъркшоп в музея на Свиленград днес за Световния ден на плетенето
netinfo

Демонстратор ще е уредникът Ивалина Недева заедно с жените плетачки и тъкачки  от творческата група „Нишките, които ни свързват”. Те ще покажат различни техники на плетене и тъкане, ще изработват бижута, колани и други дамски аксесоари на една или две куки, тъкани на вертикален и кръгъл стан. За материали ще се използват ленти, конци, различни прежди, копчета и въжета. Изработеното ще послужи за обличане стволовете на дърветата в двора на музея. Част от него вече е в пъстри багри. Цветя, изплетени от различни ярки прежди са цъфнали по пейките, оградата и дърветата.

Уъркшоп в музея на Свиленград днес за Световния ден на плетенето
netinfo

Изложбата-базар, която  ще бъде открита днес, представя вече изработени от сръчните свиленградчанки различни изделия -  плетени на една кука дамски облекла – рокли, палта, бански костюми, тъкани пана, чанти, възглавници,  много бижута и други модни аксесоари. Експозицията ще е отворена за посетители до края на месец юли, информират от община Свиленград.