Турнир и мазни борби край манастира Св. Троица
Турнир и мазни борби край манастира Св. Троица / Darik News, архив

Втори международен турнира по борба „Еньо Вълчев и Димитър Чифудов“ се провежда днес до манастир „Света Троица“ край Тополовград. В 10.30 часа е тегленето на жребия, а половин час по-късно започват борбите. Очаква се да се включат над 100 борци от Турция, Гърция и България. На тепиха ще се състезават мъже, жени, момичета, момчета и кадетки. В програмата са включени и мазни борби.

Голямата награда е „Златен пояс“, който както и медалите за победителите са изработени в САЩ от внука на Димитър Чифудов. Наградният фонд тази година е най-големият, който сме имали и надвишава 5 000 лева, съобщи Росен Бонев, който е сред организаторите на турнира. Най-добрият в абсолютната категория ще получи 1200 лева.

Сред състезателите днес се очакват отборът на „Локомотив” (Пловдив) с популярния Стоян Ненчев, националите Божидар Бояджиев, Драго Стойчев, Станко Инджов, Димитър Кумчев, представителките на жените от националния тим Елиз и Дженан Манолови, Тайбе Юсеин и Мими Христова, които спечелиха квоти за Олимпиадата в Рио де Жанейро, местните отбори „Ангел войвода” от Хасково, клубовете по борба от Димитровград, "Вълко Костов“- Симеоновград и Тополовград. Очаква се да пристигнат светила в борбата: Александър Томов, Байо Баев, Георги Мърков и др.

Турнирът по борба „Еньо Вълчев и Димитър Чифудов“ край манастира „Св. Троица” е част от програмата на Традиционния народен събор в Тополовград, който продължава и в неделя. Организатори са Община Тополовград, Сливенска митрополия, читалище „Св. св. Кирил и Методий” и Тракийското дружество в Тополовград. В 17 ч. днес стартира фолклорен празник с участието на местни състави. В неделя от 8 ч. Света Божествена литургия ще отслужи Сливенският митрополит Йоаникий, след което от 9.30 ч. фолклорният празник продължава.