/ ThinkStock/Getty Images
Изданието е илюстрирано с около 150 архивни снимки
Историята на Хасково от Възраждането до 1944 година, е събрана в мащабно проучване и книгата с обем от 525 страници.

Автор на изданието "По дирите на старо Хасково" е дългогодишният директор на Регионалния исторически музей и почетен гражданин на Хасково доц. Георги Граматиков. Студията бе презентирана за пръв ексклузивно на пресконференция в Хасково.

Читалища в Димитровград подредиха изложби

"Постарах се да представя възможно най-пълно всички аспекти на социално-икономическия и политическия живот в Хасково за този период.
Написването на книгата ми отне две години, но на практика материалите са събирани през целия ми трудов живот", каза Граматиков. За основа са ползвани архивни единици, интервюта, документи от библиотеки и музеи.

Изданието е илюстрирано с около 150 архивни снимки. На въпрос за любопитни и неизвестни досега факти от битието на населеното място през годините Граматиков отговори, че например виенски мебели навлизат в домашния интериор на хасковлии още през Възраждането и че градът е бил център на килимарство.

Граматиков обяви, че официалното представяне на "По дирите на старо Хасково" ще бъде идния вторник, 20 октомври, в община Хасково. Отпечатването на изданието е било подпомогнато финансово по програма "Културни инициативи" на община Хасково, от общинския съветник Цвети Лалов, вложени са били и лични средства.   
БТА