Село Бряст, Сирни Заговезви
Село Бряст, Сирни Заговезви / Дарик радио, Хасково
Село Бряст пази традицията на чавгите
96259
Село Бряст пази традицията на чавгите
  • Село Бряст пази традицията на чавгите
В столица на чавгите се превърна за поредна година на Сирни Заговезни димитровградското село Бряст, където традицията в Деня на прошката да се изстрелват към небето огнени стрелички от мекишево дърво се пази от незапомнени времена. Това отбеляза в поздрава си към организаторите на празника кметът на общината Иво Димов. Да продължават да съхраняват автентичния обичай и да го предават на поколенията, пожелаха той и народният представител Виолета Желева. Двамата, както и общински съветници от всички групи в димитровградския парламент, се включиха в ритуалното хвърляне на чавги.

Село Бряст, Сирни Заговезни
Дарик радио, Хасково

Тази година нов момент в ритуала бе "Крадене на булка от люлката". Празникът започна с  кулинарна изложба от тестени изделия и изложение на характерните дървени стрели - чавги в читалището.

Село Бряст, Сирни Заговезни
Дарик радио, Хасково

В храма "Св.Иван Рилски" бе отслужена тържествена литургия. Шествие с факли и музика тръгна от центъра на Бряст и стигна до двора на църквата, където бяха трите огнени клади за чавгите.

Село Бряст, Сирни Заговезни
Дарик радио, Хасково

В богатата фолклорна програма се включиха самодейците от местното читалище и гостуващи състави от Димитровград и Хасково. Празникът организираха кметството, читалището, пенсионерския клуб и църковното настоятелство от Бряст, както и Община Димитровград.

Село Бряст, Сирни Заговезни
Дарик радио, Хасково

Над 500 чавги бяха изработили в село Бряст, където във всяка къща пазят автентичната традиция и изработват стреличките.  За най-големите майстори в селото сочат Тодор Ангелов и Желязко Костадинов, а в читалището организират преди празника специална работилница в съботните дни.