/ Дарик радио, Хасково
С нова наредба стягат финансовата дисциплина в спортните клубове на Димитровград
99412
С нова наредба стягат финансовата дисциплина в спортните клубове на Димитровград
  • С нова наредба стягат финансовата дисциплина в спортните клубове на Димитровград
Нови наредби за финансово стимулиране на талантливи деца и за финансиране на спортните клубове подготвят в Димитровград. Какво налага промените при разпределяне на средства за спортните клубове коментира кметът Иво Димов, който посочи, че към момента липсва адекватна отчетност за изразходваните от тях пари.

Стигна се дори до куриози, като например, общината да плаща за присъствието на родители при състезания в други населени места или пътни и дневни за покоряването на планински връх, разказа димитровградският кмет.

24 938 лв. за 190 таланти на Димитровград. Готвят нова наредба

По думите му, това се случва, тъй като според действащите в момента правила от спортните клубове подават план-сметка преди състезание, а впоследствие не са задължени да отчетат изразходваните на практика пари. За да се избегне в бъдеще този момент от общината планират в новата наредба да бъдат разписани строги правила за отчетност с представяне на съответните документи.

Няма нищо страшно, ние ще продължим да финансираме спортните клубове, но в закона е записано, че общината подпомага спорта, а не че го издържа, посочи още кметът на Димитровград. Той призова с комисията „Образование, младеж и спорт” в местния парламент да организират съвместно следващата седмица среща с представителите на спортните клубове по тази тема, за да няма напрежение сред тях по повод новите правила, които предстои да бъдат приети и най-вероятно ще влязат в сила за 2019 г.

Гласуват стипендиите за димитровградски таланти

Община Димитровград отделя 8% от бюджета си за подпомагане на спорта и по този показател сме може би сред първите 10 общини в страната, посочи още кметът Иво Димов. За 2018 г. за дейност „Спорт” в бюджета бяха заложени 700 000 лв., като от тях за спортните клубове се разпределят 300 000 лв.

Чуйте по темата кмета Иво Димов в приложения файл.