С музикална заря Димитровград празнува 65-я си рожден ден
С музикална заря Димитровград празнува 65-я си рожден ден / DarikNews, архив

65-я си рожден ден отбелязва днес Димитровград. По този повод в града ще пристигнат министърът на икономиката Делян Добрев и този на културата Вежди Рашидов, който е и почетен гражданин на Димитровград, информират от общинската администрация.

Празничната програма стартира в 10.30 ч. с откриване на паметен знак в алея „Юбилейна” на парк „Марица”. Алеята е създадена за 25-тата годишнина на Димитровград, като там са засадени 25 иглолистни дървета от тогавашното ръководство на града и представители на побратимените му градове. Тя се намира срещу популярния в миналото комплекс „Кораба”, който от години не функционира. Днес гостите на Димитровград също ще имат възможност да продължат алеята, като засадят дръвче.

За 12.00 ч. е обявено откриването на изложба „Пленер Димитровград’2012 г.”. Тя включва 16 картини на  Свилен Блажев (Кюстендил), проф. Димитър Чолаков (Търговище), Чавдар Петров (Видин), Георги Стойнев (Димитровград) и Стефан Чурчулиев (София/ Димитровград). Всеки от тях  ще остави своя творба за фонда на градската художествена галерия, както изисква статутът на възобновения през 2010 г. след близо 20-годишно прекъсване традиционен пленер. Изложбата с картините от тазгодишния ще остане в галерията до 2 октомври.

Веднага след откриването й ще бъде представен и новият календар на Община Димитровград от 2.09.2012 до 2.09.2013г. Той включва 13 картини на български художници - класици, от изложбата „Другият музей. От Рембранд до Майстора”, уредена в галерията през май от Съюза на частните колекционери в България.

В 19.00 ч. на централния площад България е кулминацията на 9-дневните тържества за 65-годишнината. Тогава ще бъдат изтеглени и имената на печелившите участници в забавно-познавателна игра „Моят град”.

Уникално трио - Орлин Горанов, Мариана Попова и Ивана, ще изпълни своеобразния химн на града „Здравей, Димитровград”.Песента по музика на Вячеслав Кушев и текст на Атанас Капралов бе създадена за 60-годишнината на града и изпята от родената тук Ваня Костова с вокалните групи „Звездните момичета” и „Таралежите”.

За финал след концерта на Орлин Горанов, Мариана Попова и Ивана организаторите на тържествата от община Димитровград обещават зрелищна 5-минутна заря с музикален съпровод.