/ iStock/Getty Images
РИОСВ-Хасково издаде наказателно постановление за 10 000 лева на фирмата "Траш Еко Пак" ООД поради неизпълнение в срок на дадено предписание за изнасяне на натрупани отпадъци от площадка в района на "ТЕЦ Марица 3" в Димитровград, съобщиха от екоинспекцията.

Санкционират хасковска фирма за незаконно горене на отпадъци

От там припомниха, че постановеният срок е бил до 15 септември т. г., а транспортирането на отпадъците е било извършено в периода от 16 до 25 септември. Глоба от 2000 лева ще понесе и завод за каучукови изделия в Димитровград за неизпълнение на предписание за представяне на оценка на безопасността на съхранението на опасните химични вещества и смеси.

Друг завод за каучукови, пластмасови и метални съединения в Кърджали е санкциониран с 8000 лева за нарушения на Закона за опазване на околната среда. През месец октомври инспекторите в РИОСВ са извършили 136 проверки на 132 обекта.

Полицията и РИОСВ установиха три незаконни сметища в Плевенско

Дадени са били 30 предписания за отстраняване на констатирани нарушения, гласи месечният отчет на институцията. Съставени са били 11 акта и са били издадени са 7 наказателни постановления на обща стойност 26 200 лева.

В рамките на периода са били почистени 8 нерегламентирани сметища в областите Хасково и Кърджали. На "зеления" телефон са постъпили 6 сигнала.
БТА