Ремонтират по Козлодуй единствената гимназия в Ивайловград
Ремонтират по Козлодуй единствената гимназия в Ивайловград / Община Ивайловград

Започна дългоочакваният ремонт на единствената гимназия в Ивайловград- СОУ „Христо Ботев”, съобщават от общината там. 250 000 лева  е стойността на ремонтните дейности, като финансирането е по спечелен проект от фонд „Козлодуй”. Старозагорска фирма, които строи магистрала „Тракия”, бе избрана за изпълнител в конкурса на икономическото министерство.

Последователни сме в действията и усилията си да превърнем Ивайловград в по-добро място за живеене, а училището е само един от елементите в тази мащабна и амбициозна програма, коментира кметът Диана Овчарова. Държа да подчертая, че финансирането е осигурено изцяло от фонда по проекта и с нищо не натоварваме бюджета, уточни тя. Като уверява, че има гаранции от избраната фирма-изпълнител на ремонта, че няма да бъде нарушен учебния процес, а обектът ще бъде приключен в срока по договора до края на октомври.

Според предварителните изчисления с изпълнение на предвидените при ремонта мерки за енергийна ефективност, разходите за електроенергия и топлоенергия ще се понижат драстично в следващия отоплителен сезон. Повишената енергийна ефективност на сградата ще позволи гимназията да получи сертификат категория А, съгласно наредбата за сертифициране на сгради за енергийна ефективност. След детската градина училището ще е втората сграда в града с такъв Сертификат, каза още кметът  Диана Овчарова.

 

След като през 2012 г. беше премахнато опасното западно крило и се изгради изцяло ново на стойност 1 560 000 лв., тази година община Ивайловград изпълнява мерки за енергийна ефективност в „старото” крило на училището. Предстои да се санира и подмени съществуващата дограма както на сградата на гимназията, така и на фасадата на спортния салон, покрива и меката връзка, която го свързва с училището. Ремонтът включва още хидро и топлоизолация на покрива на физкултурния салон. От години течащият и вече опасен покрив на салона беше пречка за провеждане на занятия. Нов котел на твърдо гориво, в комплект с автоматично табло за управление на вътрешната отоплителна инсталация и нови отоплителни тела със съответната регулираща и спирателна арматура, са само част от предвиденото по проекта.