Първа копка на многофункционална спортна зала направиха в Свиленград
Първа копка на многофункционална спортна зала направиха в Свиленград / netinfo

Задружна първа копка на многофункционална спортна зала в Свиленград направи колективът на общинския отдел „Местно икономическо развитие, проекти и програми". Шампанското разбиха заедно ръководителят на отдела Светлана Динкова и нейните колеги  Христина Николова, Милена Янева, Светлана Петева, Любомир Апостолов, Георги Ганчев, Десислава Михова, Огняна Тенчева и Диана Лозева. С активната си  работа те допринасят най-много за успешното разработване и осъществяване на общинските проекти в полза на жителите на Свиленград. Освещаване на основите  на спортното съоръжение извърши архиерейският наместник отец Константин. На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет Георги Еленков и общински съветници,  кметът на общината инж. Георги Манолов, заместник-кметът Мария Костадинова, представители на спортните клубове, бележити местни спортисти, журналисти, ученици и  граждани.

За първи път в историята на Свиленград тук ще бъде построена спортна зала по най-съвременна технология, отговаряща на национални и международни критерии за спорт и състезания. В нея местните спортни клубове ще разполагат освен с  отлична тренировъчна база и с кабинети, съблекални и офиси. Съоръжението се изгражда от Община Свиленград по проект „Създаване на условия за спорт, пълноценен отдих и развлечение за жителите на Община Свиленград". Финансиран е по Програмата за развитие на селските райони. Освен спортната зала в проекта е включено и изграждането на две нови спортни площадки - в кв. "Кап. Петко войвода" и до Младежки парк. В строителството на спортните обекти ще бъдат вложени 5 651 344 лева. След проведена обществена поръчка за изпълнител на строителството бе избрано софийско дружество. Планира се изграждането да завърши за пет месеца.

Спортната зала ще има разгъната застроена площ 4 200 кв.м. и размер на игралното поле 1 222 кв.м. Ще разполага с 1 100 седящи места, включително и за инвалиди. Голямата площ и височината на залата от 13 м позволяват приложението на почти всички видове спорт - волейбол, баскетбол, хандбал, художествена и спортна  гимнастика, борба, бокс, карате, аеробика и други. Модерното съоръжение, което ще бъде единствено както в областта, така и в съседните райони на Гърция и Турция, ще може да се ползва за спортни срещи и състезания на национално и международно ниво.

На територията на Община Свиленград има регистрирани 17 спортни клуба, за чието финансиране ежегодно общината отделя над 200 000 лева. Над 450 спортисти в различните възрастови групи участват активно в тренировъчния процес, ръководен от 35 квалифицирани треньори. Благодарение на добрата спортна база, с която разполага градът, клубовете често домакинстват и организират различни спортни прояви и състезания от националния спортен календар.