Проверки в сектор Строителство стартира Инспекцията по труда
Проверки в сектор Строителство стартира Инспекцията по труда / Darik News, архив

Извънредна кампания за проверки в сектор „Строителство” стартира от днес инспекцията по труда. Тя ще продължи до 30 септември, а поводът са зачестилите случаи на тежки инциденти в този бранш. Целта е превенция на злополуките, като ще бъдат проверени над 400 предприятия, които извършват строителни дейности в цялата страна.

Предпоставки за тежките инциденти в строителството са необезопасени работни площадки, изкопи и електрически инсталации; неправилно боравене с машини, инструменти, електрически уреди; неправилно изградени и нестабилно фиксирани скелета и др. Почти винаги подобни злополуки водят до тежки увреждания и дори смърт, посочват от инспекцията.

Проверките в рамките на кампанията ще правят специално подготвени инспектори. На извънреден контрол ще подлежат задължително и обекти, на територията на които са станали трудови злополуки, довели до инвалидност или смърт, въпреки че те със сигурност са проверявани във връзка с инцидентите. Всички проверени обекти ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията за отстраняване на нередностите. Специално за кампанията е разработен и въпросник за самоконтрол, който ще помогне на работодателите и отговорните длъжностни лица да определят сами доколко са изпълнили изискванията за безопасност и здраве при работа и какви пропуски имат

По оперативни данни на Националния осигурителен институт през първото полугодие на 2014 г. са регистрирани 102 трудови злополуки в сектор „Строителство“, от които девет са с летален изход. За сравнение през същия период на 2013 г. са допуснати 105 трудови злополуки в сектора, но от тях смърт са причинили 4 и една е довела до инвалидност.

Най-висок е относителният дял на трудовите злополуки, възникнали при изграждане на строителни обекти с голям обем земни (изкопни) работи - канализационни колектори, реконструкция на ВИК мрежите, жилищни сгради и др., показват данните за състоянието на трудовия травматизъм през първото полугодие на 2014 г.

Висок е и относителният дял на злополуките, вследствие падане от височина при необезопасени контури на плочи, необезопасени стълбища и технологични отвори в конструктивни елементи на сградите и строителни скелета.