/ Областна администрация Хасково
Общината няма да успее в срок да поднови пешеходните пътеки
Обстановката в Хасковска област по отношение на тежките пътно-транспортни произшествия, загиналите и ранените до този момент на 2018 година е тежка. В сравнение с 2017 г. в пъти са увеличени броят на катастрофите, на ранените и на загиналите на пътя. Многократно повече са и нарушенията, по-голям е и броят на наложените фишове и актове.

Това коментира по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението в област Хасково началник Пътен контрол към Пътна полиция Хасково ст. инспектор Стефан Димитров. Той и представителите на всички институции и общини от региона докладваха на председателя на комисията- заместник-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, за свършеното от тях до този момент по отношение на пътната безопасност, превенцията и изпълнението на конкретни мерки за безопасност на движението по пътищата в региона.

Цяло Хасково с нови пешеходни пътеки, ще са бели с надпис „Погледни”

Засилени проверки по пътищата, контрол на скоростта, на пътната маркировка, отстраняване на отпаднали от необходимост пътни знаци,
са само част от дейностите, които традиционно предприемат от Пътна полиция. Успоредно с тях контрол върху транспортните средства, извършващи обществен превоз осъществяват от Автомобилна администрация Хасково.

Началникът й Антон Ставрев подчерта, че се правят непрекъснати проверки с цел безопасност на пътниците, а пунктовете за технически прегледи вече са обхванати в единна електронна система и това също дава добри резултати.

До края на седмицата започва асфалтирането на лявото платно за движение на пътя Хасково-Димитровград, отчетоха от ОПУ-Хасково. Работи се по маркиране на пешеходни пътеки в областта, предстои и полагане на хоризонтална маркировка в целия регион, докладваха от ведомството.

Премахват цветните пешеходни пътеки

Заместник-кметът на Община Хасково Велин Балкански съобщи, че предстои препроектиране на три кръгови кръстовища в Хасково: на бул. “Освобождение“, на бул. „Раковски“ и на бул. “Васил Левски“. Вероятно ще трябва да се възложи препроектиране и на бул. “Освобождение“, за да може да се подготвят документите му за въвеждане в експлоатация, каза още заместник кметът на Хасково.

Според Велин Балкански, Община Хасково няма да успее до крайния срок, 30 юни, да маркира пешеходните пътеки по стандартите за безопасност, защото обществената поръчка за това стартирала сега и била за две години.

заседание в хасково
Областна администрация Хасково

Всички останали общини докладваха, че или са приключили напълно с изпълнението на дейностите по маркиране и обезопасяване на пешеходни пътеки, гърбици и хоризонтална маркировка, или приключват до дни и ще спазят срока, даден им главния прокурор Сотир Цацаров.

Същата е картината и по отношение на видеонаблюдението. В почти всички общини на областта то работи и дава резултати. От община Любимец отчетоха, че вече имат поръчка за купуване на по-модерни нови камери, с които да се снима и регистрационния номер на нарушителите на пътя. В най-голямата Община от областта, Хасково, видеонаблюдение няма.