пешеходна пътека
пешеходна пътека / БГНЕС
Премахват цветните пешеходни пътеки. Причина за това са големият брой загинали и пострадали пешеходци. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че много от пътеките тип „зебра” в страната не отговарят на посочените в закона норми. Той допълни, че започва проверка на всички пешеходни пътеки в страната, която трябва да приключи до края на месец февруари.

Започва национална проверка заради катастрофите и жертвите

От началото на месец ноември до момента - загиналите по пътищата в страната са около 30 души. Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че е недопустимо ежедневно да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки. Той допълни, че деца, които са научени от родителите си на правилата за безопасно движение и пресичане са прегазени или убити от водачи, които не спазват закона.

Само за ден: Трима пешеходци ранени при катастрофи във Варна

"Някой ще каже, че зимата не е най-подходящият сезон за началото на такава проверка, но за смъртта подходящи сезони няма. Целта ни е да установим местата, на които пешеходните пътеки са почти невидими или са видими по такъв начин, че са в тотално отклонение от изискванията ", категоричен бе той.

Камион блъсна и уби момиче на пешеходна пътека в Благоевград
 
Според главния прокурор цветните пешеходни пътеки не отговарят на нормативните изисквания. Те трябва да са бели, без никакви символи и надписи.