Пожарът, който възникна вчера около 11:00 часа в сухи треви и лесонепригодни площи в землищата на селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник е овладян, но все още не е локализиран. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към момента на терен са 18 пожарни автомобила, 30 пожарникари, 15 служители от Държавно горско стопанство - Тополовград и 30 доброволци. Няма опасност за околните населените места, допълват от вътрешното министерство.

Заради горски пожари: Евакуират две села в Свиленградско

Под контрол е северният фронт на пожара, каза областният управител на Хасково Гинка Райчева. Тя допълни, че е ликвидирана и опасността за населените места в района. В периметъра на пожара са останали огнища, до които достъпът е невъзможен. По нейни думи голяма пречка в борбата с пламъците е вятърът. Райчева посочи още, че няма щети в селата в района и в земеделски площи с изключение на изоставени лозя и бадемови горички, през които огънят е минал.

Снощи огънят се прехвърли за кратко и на територията на съседна Турция. Засегнатата територия в Източна Сакар планина в общините Тополовград и Свиленград е около 10 000 декара.
Бедственото положение за общините Тополовград и Свиленград остава, съобщи областният управител в отговор на въпрос. Тя поясни, че при благоприятно стечение на събитията заповедта, с която се въвежда извънредната ситуация, ще бъде отменена.  

Вчера Райчева разпореди и евакуация на жителите на свиленградските села Варник и Маточина, но до мярката не стигна заради овладяването на положението и спирането на огъня преди къщите на хората. От домовете си превантивно бяха изведени само трима жители на тополовградското село Присадец.
МВР