Потребителите вече сами ще решават от кого да си купуват ток
Потребителите вече сами ще решават от кого да си купуват ток / netinfo

148 лицензирани търговци на електроенергия ще се състезават за доверието на потребителите от следващата година. На практика всеки абонат ще може да избере сам търговеца, който да му предостави услугата и така да намали сметката си за ток, вследствие на конкуренцията на пазара. Преминаването към свободен пазар на електроенергията и възможностите, които са следствие от това, бе темата на проведена днес информационна среща в областната администрация. Тя бе част от стартиралата информационна кампания на Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българския енергиен холдинг, електроразпределителните дружества и др. На нея присъства и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Основната цел на либерализацията на пазара е постигане на най-висока ефективност на предлаганата електроенергия чрез пазарни механизми и конкуренция на цената на енергията. Мрежовите услуги ще продължат да се плащат от клиентите, както досега, но всеки ще има правото да избере откъде да закупи електроенергията.

Училища в областта вече са преминали на свободен избор и едно от тях е Езиковата гимназия в Димитровград. Нейният директор Красимир Кръстев е получил вече първата фактура за разхода на ел.енергия на училището от нов търговец за ноември. На срещата Кръстев посочи, че в сравнение със същия период на миналата година стойността във фактурата му е с 220 лева по-малко.

Смяната на търговеца няма да струва нищо на потребителя. Поддръжката на мрежата и уредите, отчитането, както и аварийните екипи, си остават задължение на разпределителните дружества.