Крум, терлик
Крум, терлик / Дарик радио, Хасково
Гигантския терлик с дължина от пръстите до петата 4,10 м, близо метър височина и тежък 60 килограма ще покажат за първи път днес в димитровградското село Крум с традиционния си вече Празник на плетенето. Терликът за великани е сред атракциите за празника, който читалището и кметството в Крум организират за поредна година.

В изработването му са се включили 20 жени от селото, които започнали работа след Богоявление и завършили в средата на месец май. Моделът на терлика е типичен за село Крум, а идеята за него се родила по време на миналогодишния празник на плетките, разказа секретарят на читалището Минка Илева. Използвани са разноцветни прежди, доставяни на части от димитровградска фирма.

С големия терлик от читалището в димитровградското село ще кандидатстват за включване в "Книгата за рекордите Гинес", съобщи още Минка Илева.

Тази година той започва в 10 ч., в парка на село Крум, където се провежда традиционно. Програмата предвижда конкурс за плетиво, изложение, ревю на ретро костюми и конкурс за стари градски песни.

Ретро автомобил Jaguar MK9 от 1961г. ще допълва атрактивния празник, а за ценителите на старите шлагери ще гостува популярната вокална група "Детелини" от село Каравелово, община Карлово.