Празник на плетенето в село Крум
Празник на плетенето в село Крум / Darik News, архив
С терлик гигант село Крум атакува рекордите Гинес
97381
С терлик гигант село Крум атакува рекордите Гинес
  • С терлик гигант село Крум атакува рекордите Гинес
С великански по размери терлик димитровградското село Крум ще кандидатства за книгата на рекордите Гинес, съобщи секретарят на читалището там Минка Илева.

Терликът е дълъг над 4 метра и тежи повече от 50 кг. Изплетен е от 20 майсторки на плетива в читалището на димитровградското село Крум, които го започнали след Богоявление и завършили работата по него преди броени дни, разказа тя.

Село Крум, Празник на плетенето
Дарик радио, Хасково

Терликът за великани е по модел, типичен за селото, от разноцветни прежди и ще бъде показан за първи път на 9 юни, когато за поредна година в Крум ще организират вече традиционния Празник на плетките. За реализирането му тази година с проект читалището получава финансиране и по програмата „Пловдив`2019 европейска столица на културата“.

Празник на плетивата, с. Крум
Дарик радио, Хасково

С гигантски терлик, ушит от жители на кърджалийското село Дъждовница, през 2006 г. то кандидатства за включване в книгата "Рекордите на Гинес". Той бе дълъг 2.5 метра, плетен на две куки в продължение на два месеца и изработен от над 6 килограма разноцветни прежди. Творението на жените от родопското село днес бе показано на Първия световен празник на Терлика в Дъждовница.

Село Крум единствено в страната със Световен ден на плетенето
netinfo

През април тази година Велинград постави рекорд  за най-много боядисани великденски яйца- 990. Досегашният бе на Вашингтон, където през 2014 година бяха боядисани 582 яйца.

Историята на Книгата на рекордите на Гинес започва на 10 ноември 1951 г., когато Сър Хю Бивър, управител на пивоварната "Гинес", започва спор коя е най-бързата дивечова птица в Европа и разбира, че сигурно много подобни въпроси се повдигат всяка вечер в хилядите кръчми по света, но няма кой да ги разреши. Така се ражда идеята, че ако се създаде книга, която включва подобна информация, то тя може да стане популярна. През 1955 г. в Лондон е отпечатано първото издание. То бързо стига върха на британската класация за най-продавани книги. Общият тираж през последните няколко години е над 115 млн. екземпляра, излиза в над 100 страни по света, държи рекорда за авторска поредица и в по-големи тиражи се издава единствено Библията.

Над 70 са постиженията, с които България фигурира в книгата за рекорди Гинес, която включва над 50 000.